Opbouw vacht en huid

Afbeelding van Jet Bijen vachtconsulent

1.Opperhuid met kiem- en   hoornlaag
2.Lederhuid

3.Onderhuid
4. Dekhaar

5.Wolharen
6.Haarknoppen
7.Talgklier
8.Apocriene zweetklier

9.Sensibele zenuw

10.Motorische zenuw

11.Huidspiertje
12.Bloedvat

13.Onderhuids vet

Een kattenvacht gaat meerdere keren een cyclus door; de vachtcyclus. Dit houdt in dat de vacht de haren wisselend. De vacht wisselt nooit in een keer alle haren. Eerst wisselen de wolharen en daarna de dekharen. In de herfst wordt de vacht dikker voor de winter en in de lente doen ze juist de winterjas weer uit.

De opperhuid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Een mooie vergelijk is dit met een bakstenen muur. Een muur van een huis moet ook in goede conditie zijn. Is de buitenmuur niet in goede conditie dat dringen er allerlei invloeden van buitenaf naar binnen. Net als bij mensen houdt je de huid gezond door vocht tot je te nemen; goed hydrateren. Bij katten is dat niet anders. Je hoort veel dierendeskundigen (trimmers, voedingsdeskundigen) ook zeggen dat katten meer moeten drinken of juist vlees moeten gaan eten om goed te hydrateren. Dit komt doordat daar juist veel vocht in zit. 
Wanneer de huid van de kat beschadigd is, verdampt er juist veel water. Bij een gezonde huid verdampt er weinig water. 


Op de huid bevindt zich een hele huidflora. De huidflora zorgt er juist voor dat de huid optimaal blijft. Wanneer je gaat wassen, breng je de huidflora uit balans. Bij katten geldt dus: les is more. Hoe minder je aan de huid en vacht doet des te beter. Je kan aan de kat heel goed zien wanneer de huidflora uit balans is; de huid/haren zijn vettig, schilfers, rode huid etc.
Dat betekent dat je actie moet ondernemen door de dierenarts te raadplegen en/of door over te stappen op andere voeding en/of de huidflora te ondersteunen met de juiste voedende verzorgingsproducten.